Denizli
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Mimarlar Aşure Dağıtarak Kent Müzesi İstedi

Mimarlar Aşure Dağıtarak Kent Müzesi İstedi
TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Denizli Şubesi bugün aşure etkinliği yaparak Denizli’ye bir ‘Kent Müzesi’ yapılmasını istedi.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi tarafından bugün düzenlenen etkinlikte Denizli’de bulunan Taş Oteller’in işlevsel hale getirilerek ‘Kent Müzesi’ olarak değerlendirilmesi talep edildi.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Alayont gerçekleştirilen etkinlikte Ayna Haber’e açıklamalrda bulunarak Taş Oteller’le ilgili süreci anlattı. Alayont “2019 yılında odamızın düzenlemiş olduğu "Denizli Geleceğini Arıyor" sempozyumu düzenlendi. Bu sempozyumda, yeni Hükümet Konağı’nın aynı bölgede yapılması, Taş Oteller ve Kız Meslek Lisesi’nin korunması konusunda bir bildiri oluşturuldu. Sonuç bildirgesinde bunlar açıklandı. O zaman eski hükümet konağı ile taş otellerin korunması konusunda yine odamız ile Valilik bir protokol yaptı” ifadeleri ile süreci özetledi.

 

TAŞ OTELLER 'TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞI'

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı şu an kullanılan Hükümet Konağı'nın yapıldığını ancak, Kız Meslek Lisesi’nin bir gecede yerle bir edildiğini ve Taş Otelleri’nde bu şekilde gece operasyonuyla yıkılacağını öğrendiklerini belirtti. Alayont, Cüneyt Zeytinci başkanlığındaki Yönetim Kurulu’nun Taş Otelleri’n yıkılacağını öğrenir öğrenmez ivedi bir şekilde mahkemeye başvurduğunu ve yürütmeyi durdurma kararı alındığını söyledi. Şube Başkanı Alayont,  “2014 yılında yürütmeyi durdurma kararı aldık, 2015 yılında da yine mahkeme kararıyla buranın Kültür ve Tabiat Varlığı olarak tescillenmesi konusunda mahkeme kararı çıktı. Konu Danıştay’a götürüldü ve Danıştay'daki hukuk mücadelemiz 2019 Şubat ayına kadar sürdü. Danıştay'da yine kazandık. Bakanlığın talebi reddedildi. Artık burası ‘Taşınmaz Kültür Varlığı’ olarak tescil edildi. Herhangi bir şekilde yıkılamaz, yıkılsa bile yerine aynı şekilde yapılması gerekiyor.

 

"KENT MÜZESİ ZOLAN'IN SEÇİM VAADİYDİ"

“Göreve geldiğimizde bizler de oda olarak buranın metruk halde olduğunu ve binanın erimekte olduğunu bildirmiştik. Bakanlık bize cevaben yazdığı yazıda, role ve projelerin tamamlandığını, gerekli işlemlerin yapıldığını bildirdi. Fonksiyonunda kent müzesi olacağını bildirmişti. Bunun üzerinden 1 buçuk yıl geçti ancak herhangi bir adım atılmadı. Buranın kent müzesi yapılması için büyük bir bütçe gerekmiyor. Bunu bakanlık kendi bütçesi ile çok rahat bir şekilde halledebilir. Ayrıca kent müzesi artık Denizli'nin ihtiyacıdır” ifadelerini kullanan Alayont “Aynı zamanda seçimden önce Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, seçim vaadi olarak “Kent Müzesi” yapılacağını söylemişti” dedi.

 

"SESİMİZİ DUYURACAĞIZ"

Alayont “Buradan kurumlarımıza sesleniyoruz, burası artık kent müzesi olsun ve görünen metruk halinden kurtulsun. Bugünkü aşure etkinliğimizin amacı da buydu. Ses duyurabilmek, kamuoyunda insanların unuttuğu Taş Oteller’in hatırlanmasını sağlamaktı. Bundan sonra da sesimizi duyurup binayı işlevsel hale getirmek için çabalacağız” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!