Denizli
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli’ye İnen Uçağa Yıldırım Çarptı

Denizli’ye İnen Uçağa Yıldırım Çarptı
Denizli Çardak Havalimanı’na iniş yapan uçağa yıldırım çarptı. Yolcuların panik yaşadığı olada uçağın sorunsuz bir şekilde iniş yaptığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, olay Denizli Çardak Havalimanı’na iniş yapan Türk Hava Yolları uçağında meydana geldi. İstanbul-Çardak uçuşunu gerçekleştiren 18:55 tarifeli uçak Çardak Havalimanı’na inmek üzereyken yıldırım çarpması gerçekleşti. Olayda yolcular panik yaşarken, uçak sorunsuz bir şekilde alana iniş yaptı. Uçaktan inen yolcular durumunun iyi olduğu ancak olayın etkisinden uzun süre kurtulamadığı öğrenildi.


Havalimanına sorunsuz inen uçakta ise kontrollerin yapıldığı herhangi bir hasar oluşmadığı öğrenildi.

PEKİ UÇAĞA YILDIRIM DÜŞERSE NE OLUR?

Uçuş esnasında uçaklara yıldırım çarpabilir. Yapılan araştırmalara göre her yolcu uçağına yılda ortalama 1 kez yıldırım çarpmaktadır. Uçak, havada yıldırım çarpmasına maruz kalırsa güçlü bir ses eşliğinde parlak ışık ortaya çıkar ve sarsıntılar olabilir. Bu tür durumlarda sakinliğinizi koruyup kabin memurlarının duyurularını dikkate alınız.

Uçaklar Faraday kafesi konseptine uygun olarak tasarlanır. Yani yolcu uçağına yıldırım düşmesi durumunda yıldırım, uçak içine zarar vermeden havaya karışır. Ayrıca uçak gövdesindeki boya da antistatik özellikli olur. Bu da elektriğin uçak içine geçmesini önler. Yıldırıma karşı özel tasarlanan, gövdedeki statik elektriğin havaya karışmasını sağlayan donanımlar sayesinde, meydana gelen yıldırım çarpmaları uçağın önemli parçaları için bir tehlikeli durum oluşturmaz. Ayrıca yakıt tankı çevresinde bulunan sıvı contalar ve uçak gövdesindeki statik elektriği uçaktan atan jumper’lar da yıldırım kaynaklı elektrik boşalması etkilerini minimize etmektedir. Yıldırım çarpması sonucunda sadece uçak gövdesindeki birkaç perçem hasar alabilir. Bu da öngörülebilir bir durumdur.

Yıldırım Çarpan Bir Uçak İçindeyseniz Bunlara Dikkat Edin

Uçağa havada yıldırım isabet etmesi ya da türbülans gibi durumlarda koltuğunuzdan kalkmayın. Kabin memurları tarafından verilen talimatlara uyarak sakin olun.

Yıldırım çarpması gibi durumlarda elektrik yükü boşalırken patlama benzeri gürültüler oluşabilir. Bu gürültüler nedeniyle paniklemeyin.

Uçak gövdesinde paratoner görevi üstlenen donanımların olduğunu unutmayın. Yani yıldırım çarpmasının sizi etkilemesi imkansızdır.

Yıldırım çarpması esnasında ya da sonrasında yanınızda panikleyen yolcular varsa sakinleştirmeyi deneyebilir ya da kabin memurlarından destek bekleyebilirsiniz.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!