Denizli
04 Temmuz, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli'nin Kuru Meyve İhracatında Büyük Artış

Denizli'nin Kuru Meyve İhracatında Büyük Artış
Denizli'nin kuru meyve ve mamulleri sektörü, 2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artırarak 12,3 milyon dolara ulaştı.

Denizli'nin toplam tarım ihracatı ise aynı dönemde yüzde 11 oranında artarak 147 milyon dolara yükseldi. Kuru meyve ve mamulleri sektörü, yılın ilk beş ayında Denizli'nin toplam tarım ihracatından yüzde 8 pay aldı.

DENİB Başkanı Memişoğlu'nun Değerlendirmeleri

DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, sektörle ilgili yaptığı değerlendirmelerde, "Denizli'nin kuru meyve ve mamulleri sektörü ihracatı 2023 yılında yüzde 34 oranında artışla 21,8 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlimizden özellikle leblebi, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, kuru kayısı, yer fıstığı, çam fıstığı ve kuru üzüm gibi gıdaların ihracatı yapılmaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri yüzde 73 payla sektör ihracatında ana pazar konumunda. 2024 yılının ilk beş ayında Yunanistan, İtalya, Bulgaristan, İspanya ve Hollanda ön plana çıkıyor. Ayrıca ABD'ye kuru meyve ihracatı aynı dönemde yüzde 90'nın üzerinde artış gösterdi," ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilirlik Vurgusu

Kuru ve kabuklu meyvelerin üretiminde ve ihracatında Türkiye'nin dünya genelinde lider konumda olduğunu belirten Memişoğlu, "Bu konumu korumak adına, Avrupa'nın ana gündemi olan sürdürülebilirlik konusunun, sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın da ana gündemleri olması gerekiyor. Tüketici tercihlerinin ve beklentilerinin değiştiği bir dönemdeyiz. Bu değişime ve dönüşüme ayak uydurmak ancak sürdürülebilirlik ekseninde gerçekleştirilen üretim metotlarıyla mümkün. Kuru meyve ihracatının sürdürülebilir tarım uygulamaları, ürün çeşitliliğinin zenginleştirilmesi ve kaliteden ödün vermeyen gıda anlayışı ile güçlü artışını sürdüreceğine inanıyoruz," dedi.

Denizli'nin Kuru Meyve İhracatı Hız Kesmiyor

Denizli'den yapılan kuru meyve ihracatının ana pazarını Avrupa Birliği ülkeleri oluşturuyor. 2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde en çok ihracat yapılan ülkeler arasında Yunanistan, İtalya, Bulgaristan, İspanya ve Hollanda yer alırken, ABD'ye yapılan kuru meyve ihracatındaki artış dikkat çekiyor. DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli'nin kuru meyve ihracatçılarının başarısının altını çizerek, il ve ülke ekonomisine katkıları için teşekkür etti.

Sektörün Geleceği Parlak

Memişoğlu, Denizli'nin kuru meyve ve mamulleri sektörünün geleceği hakkında da umut verici açıklamalarda bulundu. "Kuru meyve ihracatının sürdürülebilir tarım uygulamaları, ürün çeşitliliğinin zenginleştirilmesi ve kaliteden ödün vermeyen gıda anlayışı ile güçlü artışını sürdüreceğine inanıyoruz," dedi. Bu kapsamda, sektördeki firmaların sürdürülebilirlik ve kaliteye odaklanarak, dünya pazarlarında rekabet gücünü artırmaları gerektiğini vurguladı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!