3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Denizli’de Üzümcünün Büyük Direnişi

Denizli’de Üzümcünün Büyük Direnişi
Üzüm üretiminde sadece Denizli’nin değil, Türkiye’nin lokomotif gücü olan Çal ilçesinin Belediye Başkanı Fethi Akcan, üzüm üreticileri ile bir araya geldi, “Hiç kimsenin karşısında eğilmeyin, dik durun. Ya birlik olup hakkınızı alacağız ya da yok olacaksınız” dedi. Çal, Bekilli, Baklan ve Güney ilçelerinde belediyeler üzüm fiyatları belirlenmediği için kantarlarını kapattı.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Bekilli Belediye Başkanı Mustafa Çoban, Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil ve çok sayıda muhtar Ortaköy Mahallesi’nde üreticiler ile bir araya geldi. Üreticilerin mağdur edilmemesi için Çal, Baklan, Bekilli ve Güney’in belediye başkanları, ziraat odaları ve üreticilerin yer aldığı komisyon daha önce kurulmuştu. Komisyon, üreticilerin mağdur edilmemesi için çalışmalarına başlarken, üzüm alımı yapan firmalar, komisyonun talep ettiği fiyatlar konusunda henüz açıklama yapmadı. Çal Belediye Başkanı Akcan; Ortaköy’de üzüm üreticilerine “Direneceğiz ve kazanacağız” çağrısında bulundu.

“BU SİSTEMLE 10 YIL SONRA BAĞCILIK KALMAZ”

Türkiye’nin şaraplık üzüm üretimi ile şarap üretiminin önemli bölümünün Çal ve bölgesinde yetiştirilip üretildiğini söyleyen Akcan, üzüm üreticisinin fiyat belirlemede hiçbir etkisinin olmadığını söyledi. Akcan, “Bu sistemle 10 yıl sonra bağcılık olmayacak. Zira, son 10 yılda 500 dekar yeni bağ dikimi yok. Üretici para kazanamadığı için göç önlenemiyor. Mevcut bağların çoğunluğu da 70 yaş ve üzerinde. İnsanlar para kazanamadığı için bağlarına iyi bakmıyor ya da söküp atıyor. Üretici para kazanırsa yeni bağ alanları oluşur, kaliteli üzüm üretilir. Madem ki, Türkiye’nin şaraplık üzüm üretiminin lokomotif gücü biziz, fiyat belirlenirken o masada üretici de olmalı. Geçen yıldan bu yana girdi maliyetlerinde yüzde 44 artış oldu. Bizim isteğimiz, firmalar geçen yılki fiyatların üzerine yüzde 44 çıksın. Üzümleriniz bağda kalır diye korkmayın. Birlikteliğimiz bozulmasın. Madem ki biz üretiyoruz; Direneceğiz ve kazanacağız. Dik durun eğilmeyin. Ya birlik olup kazanacaksınız ya da yok olacaksınız.  Şarap firmaları ve üzüm alıcıları bizimle masaya oturup uzlaşacak” diye konuştu.

“ÜRETİCİYE SORUPTA MI FİYAT AÇIKLADILAR?”

Akcan, 4 ilçenin belediye başkanının ellerini değil, vücutlarını taşın altına koyduğunu, üreticinin hakkını arama noktasında her türlü siyasi bedel ödemeye de hazır olduklarını sözlerine ekledi. Akcan, bir firmanın fiyat açıklamasını da eleştirdi, “Üreticiye sorupta mı fiyat açıkladılar. 4 ilçenin hiçbir noktasında kantarlarla alacakları üzümleri tartamazlar. Kantarlar kapalı. Üreticinin hakkını alıncaya kadar mücadeleye devam. Fiyatların belirlenmesi sadece firmaların inisiyatifine bırakılmamalıdır. Biz şarap firmalarını kukaka yapalım demiyoruz. Onlar kazanırken üretici de kazanmalıdır” dedi.

OYLAMA YAPILDI, HALKIN DESTEĞİ BÜYÜK

Çal’ın Ortaköy Mahallesi’nde bir vatandaşın isteğiyle oylama yapıldı. 400’ün üzerindeki üreticiye, “Başkanların içinde yer aldığı komisyonun kararlarını ve tavrını destekliyor musunuz?” sorusu soruldu, bütün üreticiler, ellerini havaya kaldırıp “Evet” cevabını verdi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!