3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Denizli Barosu Saray’a Gitmiyor İşte Sebebi…

Denizli Barosu Saray’a Gitmiyor İşte Sebebi…
2 Eylül 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan 2019-2020 Adli Yıl Açılış Törenine Denizli Barosu katılmayacağını açıkladı.

Türkiye genelindeki baroların 2019-2020 Yargı Yılı Açılış Töreni’nin Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak olmasına tepkiler sürüyor. Denizli Barosu da bu konudaki kararını verdi ve 3 yıldır olduğu gibi aynı gerekçelerle bu yılda açılış törenine katılmama kararı aldı.

Denizli Barosu Yönetim Kurulu Adına açıklama yapan Baro Başkanı Av. Müjdat İlhan, Demokratik bir hukuk devletinde yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı siyasi iradelerin çok üstünde olduğunu söylerek devamında şunları söyledi:

“2019-2020 Adli yıl açılış töreninin her ne sebeple olursa olsun Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde yapılacak olması, demokrasi, hukuk ve adalet adına onurlu bir mesleğin örgütü olarak inandığımız tüm doğrularla tezatlık yaratacağından davete katılamadığımızı bildiriyoruz. Oysa ki savunmanın bir örgütü olarak yeni adli  yılın açılışında birlikte olmak bizlere de onur verirdi.

“GELECEĞİMİZE FARKLI YÖN VERECEKTİR”

Hukuk devletinin temeli bağımsız yargı, bağımsız yargının istisnasız koşulu da savunmadır.  Yargının bağımsızlığı, yargılama faaliyetinin adil olması bakımından hayati öneme sahip, vazgeçilmez bir nitelik arz etmektedir. Demokrasinin, hukuk devletinin ve bağımsız yargının varlığının güçlenmesi için önemli adımların atılması gerekirken, yürütmeye ait bir mekanda adli yıl açılışının gerçekleşmesi kuvvetler ayrılığı ilkesini zedeleyecek, geleceğimize farklı yön verecektir.

“KAYGILARIMIZIN BİZİ HAKLI ÇIKARDIĞINI GÖZLEMLİYORUZ”

Adına ‘’Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’’ denilen ve 16.04.2017 tarihinde referanduma sunulan yeni sisteme ilişkin kaygılar tarafımızca referandum öncesi ve sonrasında her platformda dile getirilmiştir. Adli yıl açılış törenlerinde, hakim ve savcı atamalarına ilişkin kur’a törenlerinde, hakim-savcı atama ve yer değiştirmelerinde maalesef  yıllardır dile getirdiğimiz kaygılarımızın bizi haklı çıkardığını gözlemliyoruz.

“YARGI BAĞIMSIZLIĞININ  YILMAZ BEKÇİSİ OLMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Denizli Barosu olarak bugün de yargı bağımsızlığının, özgür savunmanın yılmaz bekçisi olmaya devam ediyoruz ve edeceğiz. Her türlü cemaat,  tarikat, vakıf ve  grubun vesayetinden temizlenmiş, yasamanın ve yürütmenin hiçbir etkisi olmaksızın evrensel hukuk kaidelerinin uygulandığı bağımsız bir yargı ve meslektaşlarımızın mesleğini icra ederken her türlü baskı, şiddetten ve zorbalıktan  korunması , hukuk eğitimi, avukatlığa kabul, CMK tarifelerindeki adaletsizlik,  avukatların ekonomik sıkıntıları vb. her konu birincil sorunlarımız olup bu hususlarda kurumsal kimliğimizle her türlü sorumluluğu dün olduğu gibi bugün de almaya hazırız.

“TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİNİN TÖRENE KATILIM KARARI ALMASI SON DERECE YANLIŞTIR”

Bunun yanında Türkiye genelinde baroların büyük bir çoğunluğunun Adli Yıl Açılış Törenine iştirak etmeyeceğini bildirmiş olmasına rağmen Türkiye Barolar Birliğinin törene katılım kararı alması son derece yanlıştır. Her ne kadar bu karar törene katılmayacağını bildiren baroları bağlamıyor ise de defaten Türkiye’deki 79 baro ve yaklaşık 125.000 avukat ile güçlü olduğunu dile getiren birliğin genel iradeyi görmezden gelmesi ve buna rağmen iştirak iradesini ortaya koyması açık bir tezattır.  Hele ki baroların katılmama iradesinin birinci ağızdan ''tuzu kurulukla'' ifade edilmesini son derece talihsiz bir açıklama olarak nitelendiriyoruz. SGK primini ödeyemeyen, vergi yükünün altında ezilen, asgari ücretle dahi iş bulmakta güçlük çeken meslektaşlarımızın tuzunun kuru olmadığını net olarak bilmekteyiz. Bu katılımın Türkiye genelinde törene katılmayacağını bildiren ve büyük bir çoğunluğu oluşturan Barolar dikkate alındığında hiçbir meşruiyetinin olmadığı da izahtan varestedir.

Adli yıl açılış töreni ile Çankaya Köşkünde yapılan ve her ne kadar Denizli Barosu katılmasa da bazı Baro Başkanlarımızın davet sonrası katılarak görüşlerini beyan ettikleri ''Hukuk Politikaları Kurulunun'' toplantısının aynı değerlendirmeye tabi tutulması ve adli yıl açılış töreni ile ilişkilendirilmesi en basit tanım ile yersiz ve mesnetsizdir.

Denizli Barosu olarak her yıl olduğu gibi Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı, Denizli İl Adalet Komisyonu Başkanlığı, İdari Yargı Komisyon Başkanlığı ile koordinasyon halinde avukat, hakim ve savcı meslektaşlarımız ile adli yıl açılışı yapılacaktır.

Denizli Barosu olarak, evrensel hukuk normlarından hiç bir zaman  ödün vermediğimiz, temel hak ve hürriyetlerin yaşama geçirilmesi için kişilere ve kurumlara göre hareket etmediğimiz, ülkemizin ve yurttaşlarımızın hak ettiği çağdaş birey ve demokratik hukuk devletinde tarafsız ve bağımsız yargıdan ayrılmadığımız, Cumhuriyetimizin bize kattığı değerleri unutmadığımız için düşüncelerimizi kamuoyu ile paylaşırız.”

 

                                                                                                             

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!